HET GEBRUIK VAN WATER
Water wordt voor verschillende zaken gebruikt in een plant. Het water wordt vervoerd, opgeslagen of gebruikt in chemische processen. Hieronder krijg je een inleiding over deze systemen.
Transport
De wortels nemen water op, maar hoe komt dat water in de bladeren? Doorheen de stengel en de bladeren zijn er bepaalde kanalen voorzien waardoor de plant het water kan laten "stromen". Het water wordt als het ware naar omhoog gezogen naar het blad. Deze kanalen lopen dan ook door in de nerven van het blad. Wanneer je de stengel door zou snijden, zie je de kanalen mooi wanneer je ze onder de microscoop zou bekijken. We noemen deze transportkanalen vaatbundels. De bundels zijn opgebouwd uit hout- en zeefvaten. Op de onderstaande afbeelding zie je de vaten heel goed.

Opslag van water
De plant heeft doorheen de evolutie geleerd om op verschillende manieren in te spelen op het klimaat. Zo hebben planten zich ook kunnen aanpassen aan extreme weersomstandigheden, zoals droogte. We bekijken drie manieren waarop een plant water en voeding kan opslaan.
In de wortel worden regelmatig voedingsstoffen opgeslagen. Denk maar eens aan de peen, die je gewoon in de supermarkt kan kopen. Deze wortel bevat naast water ook veel mineralen zoals calcium, natrium, ijzer, ...
Wanneer we verder onderzoek voeren naar de plant, komen we naadloos aan bij de stengel. In de stengel kan ook water worden opgeslagen. Vaak zijn het planten die in een heel droge omgeving moeten overleven. Zo zijn er verschillende cactussoorten die hun water in de stengel vastzetten. Zo'n cactus heeft geen bladeren, maar bezit wel doornen. Deze doornen zijn als het ware gereduceerde bladeren van de plant. De evolutie heeft er op deze manier voor gezorgd dat er zo weinig mogelijk water zou kunnen verdampen.
Een mooi voorbeeld van een plant dat water opslaat in het blad, is de Aloe Vera. Deze plant gebruikt zijn bladeren om water op te slaan in droge periodes. Planten die hun water opslaan in het blad noemen we wel eens 'vetplanten', al is deze naam licht misplaatst. De planten hebben een kleine vetlaag ter bescherming van de omgeving, maar hebben in de bladeren in hoofdzaak water zitten, geen vet.
Fotosynthese
De fotosynthese is een chemisch proces waar water in wordt gebruikt om suiker aan te maken. Door de aanmaak van suiker kan de plant overleven. Naast suiker komt er ook zuurstofgas vrij, wat voor ons dan weer heel nuttig is.
Hieronder zie je een liedje waarin ze het proces uitleggen. Onder het filmpje zie je ook nog een schematische voorstelling.

Nu jullie wat slimmer zijn geworden en inzichten hebben herhaald/ontwikkeld over de plant en zijn aanpassingen, kunnen we gaan kijken hoe we deze kennis kunnen toepassen!
Klik op de onderstaande knop om verder te gaan!